Afrika,  Cap Verde,  Espargos,  RESOR & SEMESTER,  Sal

Espargos, Sal, Kap Verde, Afrika

 

Espargos, Sal, Kap Verde, Afrika

Espargos är den största staden på ön Sal på Kap Verde. Espargos ligger ca 2 km norr om flygplatsen på Sal. Espargos är beläget 53 meter över havet och antalet invånare är ca 6 200.
Espargos betyder ”sparris” och staden har fått sitt namn av den vilda sparrisliknande växten med sina klargula blommor som växer i sanden runt hela ön.

Kåkstaden i Espargos

Det finns ett större slumområde strax norr om Espargos. Fattigdomen här är uppenbar och lokalbefolkningen lever i egensnickrade skjul gjorda av skräp de hittat. Det finns en sandig väg genom detta slumområde som leder till Terra Boa och det var via denna väg vi åkte in till Espargos. Det var hjärtskärande att se denna misär och kåkstad. 

Nedan följer foto från kåkstaden. Många bloggare som semestrar på Kap Verde visar inte riktigt upp den sanna bilden och hur otroligt fattiga befolkningen är! Jag vill ge mina  läsare en rättvis bild. Detta är ingenting som vi kan blunda för, detta är på riktigt, verkligheten. 

Espargos, Sal, Kap Verde, Afrika  

På bilden ovan ser ni nybyggda lägenheter där de som bor i kåkstaden kan hyra och få ett drägligare boende. Projektet har många finansiärer. Tyvärr så är det många som inte har råd att hyra en lägenhet och tvingas därmed att leva kvar i kåkstaden. Och flyttar en familj från kåkstaden till en hyreslägenhet så flyttar det någon annan snabbt in i den övergivna bostaden.

 

Inne i staden finns ett par restauranger, snabbmatställen och butiker. 

Vi åkte direkt till restaurangen Nortenhah för att äta våra i förväg valda rätter. Fanns tr, fyra att välja mellan och jag tog självklart Kap Verdes nationalrätt!

Cachupa

Cachupa  är en långsamt tillagad gryta av majs, bönor, kassava (maniok), sötpotatis, fisk eller kött.  Varje ö har sin egen regionala variation.
Jag fick en rejäl portion och ja det var gott! Förstår varför denna har blivit Kap Verdes nationalrätt! Mycket soulfood, värmande mycket smaker och mättande.
 

Espargos, Sal, Kap Verde, Afrika

Till dessert blev det den populäraste på Kap Verde, en “Pudim de leite condensado”. Påminner om Crème brûlée till konsistens och smak. Saknar dock det knäckiga på toppen. Men helt ok och gott.

 Espargos, Sal, Kap Verde, Afrika

Espargos, Sal, Kap Verde, Afrika

Färgglada hus och trånga gränder. Vi åkte direkt vidare mot nästa äventyr efter lunchen, så mätta och belåtna.

 

 

Fortsättning följer…

ALLA Kap Verde inlägg hittar du HÄR!

Share Button
1

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *