.RECEPT & MAT,  destination Kebnekaise,  HUSBIL,  Kebnekaise,  RESOR & SEMESTER,  Sverige

Kebnekaise fjällstation

Och så äntligen hade vi kommit till vårt basläger för äventyret. Kebnekaise fjällstation. Här skulle vi övernatta två nätter och dagen mellan bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise.

Kebnekaise fjällstation

Här på fjällstationen kan man slå upp sitt tält helt gratis med förutsättningen att tält sätts upp minst 150 meter från närmaste byggnad. Tältplats kan ej förbokas. För tältare erbjuds service i form av självhushållskök, toalett, dusch, bastu och torkrum. För detta betalas en serviceavgift på 250 kr/dygn som medlem i Svenska turistföreningen (350 kr icke medlem). Behöver man inte tillgång till servicen så tältar man gratis.
Det var ett par som campade i skogen precis innan man kommer ut på fjället. Men vi valde att gå igenom fjällstationen och högre upp på fjället. Här fanns det några låga byggda vindskydd med stenar. 

Magiskt plats som man så här i eter hand när man inte är inne i bestiga-Kebnekaise-tunneln imponeras över.

Tyvärr fanns det inga toaletter igång och fåtal duschar under denna säsong pga att när snö och is smälte i våras så drog den med sig avloppssystemet för systemet.
Provisoriska bajamajor var uppställda och hygienen var bristfällig. Besökarna fick tvätta sig i kallt vatten endast så både tvål och handsprit var slut den mesta delen av vistelsen. 

Alla kommer väl ihåg larmet om utbrottet av magsjukan på stationen? Vi hade tur eftersom vi var hemma sedan en vecka så det bröt ut.

Kebnekaise fjällstation

Slog läger med utsikt över Keb.

Kebnekaise fjällstation

Kebnekaise fjällstation

Kebnekaise fjällstation

Spritkök/stormkök 

Istället för ett tradionellt stormkök inhandlade vi en jetboil som kokar upp vatten jättesnabbt och passar bra för dem som inte ska laga mat i kärl. Vi hade testat frystorkad mat och spanat in rekommendationer från riktiga äventyrare och valda att köpa denna så vi snabbt kunde koka upp vatten och hälla över i våra påsar med frystorkad mat.

Kebnekaise fjällstation

Detta var en en höjdpunkt denna dag efter första etappen. Varm mat på fjället i hukposition. Vad jag åt? Real turmats Storfegryte (köttgryta med paprika och ris) smakade så gott!

Stör mig inte, jag äter! 

Kebnekaise fjällstation

Där nere ligger fjällstationen med sina byggnader. Till höger huvudbyggnad med fjällhotellet, lounge, bar  och restaurang. Även en shop med inte så billiga priser (såklart) ligger också i byggnaden.
Till vänster finns servicehuset med duschar, självhushålskök och uthyrning av utrustning till dem som inte har.

Från motsatta sida när man kommer från Nikkaluokta. Huset närmst till höger är uthyrningsstugor. 

  Väl värda en stor stark ute i sommarregn. Inne i loungen var det knökfullt med folk.

Dagsryggsäck

Dags att packa om och förbereda dagsryggsäcken, som men fördel packas ultra lätt. (mer om hur och vad vi packade kommer i ett separat inlägg).

Dags att krypa in i sovsäcken och ta kväller, försöka sova inför morgondagens stora äventyr.

Läs mer om Kebnekaises fjällstation här.

Fortsättning följer…

HÄR finns vår roadtrip!

Share Button
2

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *