.RECEPT & MAT,  bakning,  JULEN,  MAT & BAK

HALVMÅNAR

Och jag bara får baka en sorts kaka till jul så blir det makens och barnens favorit halvmånar! Ingen jul utan dessa söta plättbakelser fylld med hallonsylt eller äppelmos. Dekorerad med färgglad kristyr strössel och nötter. Dessa bakverk gjorde alltid min mormor och min mamma och så jag varje år sedan jag flyttade hemifrån och skaffade familj. Jag hoppas så att min äldsta dotter nu tar vid denna stora tradition :)

Halvmånar ca 40 st (Gör alltid dubbelsats)
Du behöver
300 g smör
2 dl socker
4 ägg
3-4 dl vetemjöl
Fyllning
Hallonsylt, äppelmos eller någon annan god sylt.

Garnering
Florsocker, vatten, hushållsfärg,  strössel och hackade nötter.
131209_5

Gör så här
Börja med att smälta smöret och låt det svalna.
Vispa ihop det kalla smöret med socker och tillsätt ett ägg i taget. Tillsist tillsätter du vetemjölet.
Smöra plättlaggen och klicka i 2 tsk av smeten. Grädda i ugn i ca 6-8 minuter 225.°
Ta ur plättarna och lägg dem på galler för att svalna.
Rör ihop glasyren.
Bred på sylt på en del och lägg en annan del på. Dela dem i halvmånar. Bred på glasyr och dekorera efter egen smak och tycke.
131209_6
Yngsta sonen (9 år) gjorde ett perfekt produktionslinje när det var dags för att garnera de små godingarna. Jag bredde på glasyr på min station, lilleman fixade topping och sedan parades de upp snyggt inför den obligatoriska “bilden” :)

131209_7

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *