.RECEPT & MAT,  dessert,  FAMILJ,  FEST,  förrätt,  kött,  LIVET,  tårta,  trerätters

FIRARHELG

Redan tisdag och det är redan full rulle enligt vardagsschemat.
Vi hade en riktigt härlig firarhelg då yngsta familjemedlemmen (bortsett från barnbarnet) fyllde tvåsiffrigt!
Mat & bak i dagarna två.
Lördagens meny
Förrätt
Bruchetta med tomat & avocadoröra
Huvudrätt
Ugnstekt ytterfilé med potatisgratäng och soya/thaisås
Dessert
Chokladfondant, rabarerglass och rabarber/chilisalsa
140120_2
Tomat/avocadobruchetta
Skär ned plommontomat och avocado i bitar. Bland tillsammans med olivolja, salt, svartpeppar, finhackad chili och pressa ned en skvätt citron. Stek baguette som skivats i stekpanna i smör tills de blir frasiga. Vid servering  montera tomat/avocadoblandningen på baguetten.
140120_1
Mustig fläskytterfilé
Du behöver
Fläskytterfilé, creme fraiche, grädde, soya, thaisås (vanlig sötsur) Skär ytterfilén i skivor, rör ihop alla ingredienser. Placera i ugnssäker form häll över röran. Det som blir över använder man som sås. Låt gå i ugn i 175 grader i två timmar. Täck så att köttet inte bränns! Köttet blir så mört att yngsta sonen utropade -Pulled pork!
140120_4
Rabarberglass
Denna glass gjorde jag i glassmaskinen och använda mig av rabarbersaften jag gjorde för några veckor sedan. Äggula, socker, grädde, mjölk och rabarbersaft behövs som vispas ihop enligt klassiskt recept (äggulor och socker för sig innan de blandas med vispad grädde och mjölk och saft)
140120_3
Rabarbersalsa & chokladfondant
Rabarbersalsan gjordes på infrysta rabarber som kokades tillsamman med socker, sirap och hackad chili och fondanten blev helt perfekt med en skorpig yta med allt den goa rinniga chokladsmeten inuti. Nomnom!
140121_1
#Frukost på sängen #Nöjd 10åring med trådlöst headset

På söndagen fyllde lilleman 10 år! Oj! Tiden går väldigt fort. Tur att man har fått ett litet barnbarn som “stoppar upp ” klockan som tickar på. Söndagsmiddagen bestod såklart i födelsedagsbarnens älsklingsmat. Kyckling! Så det blev kycklingklubbor och rotfrukter i ugn. Och så en supersmarrig gräddkokt vitkål med paprika som tillbehör.
140120_5
Och så blev det tårta såklart! Och om den tar vi i ett senare inlägg! Jag jobbar hemifrån två dagar i veckan och detta innebär att jag äntligen har mer tid till vardagsmatlagning ett tag framöver. Dessutom har jag och “minstingen” börjat att laga mat tillsammans så ett ny kategori föddes i förra veckan “Laga mat med barn”. Lite tips och foton från våra trevliga stunder i köket. Tycker det är jätteviktigt att barn är med (vilka våra är ofta) och ser och lär sig hur man lagar mat från grunden.

 

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *