.RECEPT & MAT,  bakning

MÅNDAG & RIMBOBULLAR

Äntligen måndag och nu har barnen bara en vecka kvar till sportlov! Själv kickstartade jag veckan med ett 30 minuterspass med tabataintervaller. Så skönt! Nu är man fokuserad och laddad för en jobbardag i hemmakontoret. Lyllos mig så har jag OS som sällskap och ska tillaga en pulled chicken under dagen.

Och till er som är sugna på ett riktigt gott fikabröd så kommer här lite information och recept på mina absoluta favoritbullar Rimbobullar!

“Rimbobullar är ett kalljäst bakverk som vanligtvis består av jäst, kall mjölk, smör, socker och vetemjöl med en fyllning av smör, socker och vaniljsocker. I tillagningsprocessen använder man enbart kalla ingredienser, naturliga jäsprocessen tar cirka två timmar och det ger de färdiga bullarna en spröd konsistens. Rimbobullarna som egentligen skulle fått namnet Ingridbullar kom till när en dam vid namn Ingrid Boman i Rimbo år 1956 skulle få sitt kök ombyggt avIca-kuriren. De ville göra ett reportage om hur man gör om ett bondkök så att det blir hypermodernt och av en slump valdes Ingrids kök ut. Ingrid ville bjuda på färska bullar när de kom på morgonen. Förutom sin familj hade Ingrid ladugård med kor som skulle mjölkas och eftersom bullar tar lång tid att göra med två olika jäsningsperioder löste Ingrid det med ett recept där bullarna skulle bakas på kall degvätska, degen behövde inte jäsas före utbakningen. I stället räckte det att göra degen, baka ut bullarna med fyllning och allt, lägga dem på en plåt och låta dem jäsa under de två timmar hon var ute hos korna i ladugården. Ica-kuriren hade en enorm genomslagskraft och Rimbobullen som kan beskrivas som ett förenklat wienerbröd blev enormt populär över hela landet. Bullen som Ica-kuriren ville kalla Ingridbulle fick på grund av hennes nekande i stället namnet Rimbobulle.” -Källa Wikipedia

Rimbo är en ort som inte ligger så långt ifrån heller så det är extra kul, kan ge uttryck av vissa känsloyttringar om man ha bakat dessa och bjuder på dem efter en match mot just Rimbo ;)

MÅNDAG & RIMBOBULLAR

Rimbobullar

Till ca 50 stycken behöver du
Deg
400 g rumstempererat smör
4 dl kall mjölk
50 g jäst
2 msk socker
ca 12 dl vetemjöl
Bullformar (Jag använder muffinsformar)

Fyllning
150 g Smör
4 msk strösocker
4 tsk vaniljsocker (Jag använde vaniljstång)

Glasyr
Florsocker
Vatten
Hushållsfärg

Gör så här
Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt smöret skurna i mindre bitar, socker och vetemjöl. Arbeta degen blank .
Tag upp på bakbord och kavla ut en rektangel och skär ut fyrkanter 8X8 cm.
Gör fyllningen, rör smör, vaniljsocker och strösocker mjukt och klicka ut mitt på fyrkanten. Vik ihop kanterna in mot mitten och tryck till.
Låt kalljäsa minst två timmar innan du penslar dem med uppvispat ägg. Gräddas mitt i ugnen 250 grader i ca 5-8 min. Eller i varmluftsugn 200 grader ca 8 min.
Låt bullarna svalna. Rör ihop en glasyr på vatten, florsocker och ev. hushållsfärg.
Dessa godingar går att frysa både gräddade eller ogräddade.(Utan glasyr.) Perfekt som bake-off!

MÅNDAG & RIMBOBULLAR

Hoppas ni får en trevlig start på veckan! Nu kör vi!

Share Button
 

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *