LÖPNING & TRÄNING

LUSSEKATTER PÅ RIMBODEG

Hej måndag! Vilken helg! Här har vi gått all in i vår matsal med julen ;) Säger ingenting mer för det ska bli en överraskning åt våra gäster. Ni får ge er till tåls en hel vecka!

Just nu SNÖAR det utanför mina fönster och det känns som en fin start på denna vecka som kommer att gå i 100 antar jag! Jobb blandat med roligheter står på schemat. Äldsta dottern fyller år, maken och jag ska på filmjobb och så ska ett julbord planeras och tillagas.

Ni ska få ett recept så här denna luciavecka. Hade en idé att baka lussekatter på rimbobullsdeg för att få dem s där saftiga och goda. Det blev riktigt bra! Grejen med goda bullar är att inte smälta smör utan att ha i den i fast form i degen. Jag kalljäste även denna precis som med Rimbobullar.

Lussekatter på rimbodeg
5 dl mjölk
50 g jäst söta degar
1 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
150 gr smör
2 pkt saffran
1 ägg till pensling

Smula ned jästen i en degbunke tillsätt mjölken tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, saffran, socker och nästan all vetemjöl (spar lite till utbakningen). Tillsätt till sist smöret i tärningar.

Arbeta degen i maskin ca 5 minuter eller för hand 8 minuter tills degen är blank och släpper kanterna på degbunken.

Täck med bakduk och låt jäsa i ca 2-3 minuter. 

Sätt på ugnen 250°C.
Tag upp på mjölat bakbord och knåda lätt och gör lussekatter. Lägg på plåt 
 och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 6-8-ugn 6-8 minuter beroendes på hur stora lussekatter du gjort, Mina stora fick gå nästan 9 minuter men det beror också på hur din ugn är.Gör dessa supersmarriga och fira lucia med.

1

Lämna gärna en kommentar!