.RECEPT & MAT,  bakning,  HÖGTIDER,  LIVET

SAFFRANSBULLAR

Här kommer det godaste receptet på saffransbullar!

Tricket att få dem så mjuka och saftiga är precis som när man gör rimbobullar, man smälter aldrig smöret utan rör ner det i degen i klickar så smälter de ut under gräddningsprocessen och gör de mumsigt saftiga.

Deg
5 dl mjölk
50 g jäst söta degar
1 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
150 gr smör
2 pkt saffran

Fyllning

150 gr smör
1 dl strösocker
1½ msk vaniljsocker

Pensling/garnityr

1 ägg
pärlsocker

Börja med att mortla saffran med lite socker.

Ljumma mjölken till 37°C (fingerljummet). Smula ned jästen i en degbunke tillsätt mjölken tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, saffran, socker och nästan all vetemjöl (spar lite till utbakningen). Tillsätt till sist smöret i tärningar. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter eller för hand 8 minuter tills degen är blank och släpper kanterna på degbunken.
Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Gör under tiden fyllning, blanda samman alla ingredienser till en mjuk röra. Sätt på ugnen 250°C.
Tag upp på mjölat bakbord och knåda lätt sam kavla ut till en avlång kaka på ca 35X60 cm.
Bred ut fyllningen och rulla ihop från långsidan. Dela degen i ca 30 bitar och lägg i pappersformar och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 minuter till de fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler under bakduk. Ät direkt och frys in! Nomnom!

SAFFRANSBULLAR

SAFFRANSBULLAR

Gör nu dessa till helgen och njut lite i förväg av julen! Jag tänker lite såhär. Varför vänta? Njut idag av lussebullar, skumtomtar, glögg och julmust. Gör en skinkmacka och se på julfilmer. Gå ut i skogen (med skogsägarens tillåtelse) och plocka lite mossa, ris och ting som blir till vackert julpyssel.

När december och julmånad knackar på dörren så är det bara en autobahn i 180 till julafton! Man ska plötsligt förutom jobba, barnens aktiviteter, träning hinna med 15 luciatåg, juklappsinköp, julbak, glöggkvällar med vänner och kollegor och “bara” julmysa….

Nope! I år tjuvstartar jag extra tidigt. Bara för att vara extra snäll mot mig själv. Jag kommer att hinna precis som alla år men med extra lugn och ro.

Hoppas jag.

Mys på! Här blir det innebandy, och förhoppningsvis en skön löptur i helgen för att ladda upp inför nästa veckas jobb som blir fullkomligt galen! Har redan tackat nej till två reklamjobb så jag kan verkligen ubrista -Det är mycket nu!

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *