.RECEPT & MAT,  dessert,  glass

Rabarbergelato (rabarberglass)

Första fredagen i september och i dag kör vi baklänges! Börjar med desserten och så får ni mitt goda recept på pizza med bang bang kyckling efter lunch!

Är alltid på jakt efter goda gelatorecept och helst när det är säsong på rabarber som det är nu och ett tag till. Har fyllt frysen med massor av rabarber! Efter lite letning hittade jag detta recept från “Live slow run far“. Inför vår bröllopsdag nummer 23 fick denna agera dessert.

Glassbas

200 g rabarber, hackade ( ca 4 dl)
1 krm salt
1.5 dl socker ( ca135 g)
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 äggulor

Rabarberswirl

100 g rabarber, hackade (ca 2 dl)
2 tsk citronsaft
80 g socker (knappt 1 dl)
En nypa salt

Börja med glassbasen genom att röra samman rabarber, socker och salt i en medelstor kastrull. Placera denna på medelvärme och låt sjuda tills rabarbern har mjuknat, ca 7 min. Låt svalna och mixa sedan till en slät puré.

Häll sedan tillbaka rabarberpurén i kastrullen och tillsätt mjölk och grädde. Blanda väl. Värm på till precis att blandningen börjar sjuda och ta sedan direkt från värmen.

Placera äggulorna i en värmetålig skål, och häll sedan långsamt på en del av den varma gräddblandningen/glassbasen (ca 2 dl totalt) under konstant omrörning. När äggulorna tempererats, häll ner dem i kastrullen med resten av glassbasen. Värm på till precis att blandningen börjar avge ånga. Detta tar bara någon minut eller två.

Sila glassbasen genom en kökssil och låt svalna. Täck med lock och låt stå i kylen över natten, eller åtminstone 8 timmar.

Medan glassbasen svalnar, gör rabarberswirlen. Placera rabarber, citronsaft, socker och salt i en liten kastrull och låt sjuda på medelvärme tills rabarbern mjuknat, ca 7 min. Ta av från värmen, låt svalna och mixa till en slät puré. Sätt purén tillbaka på medelvärme och låt sjuda i ca 5 min. Sila, låt svalna och ställ i kylen.

När glassbasen suttit tillräckligt länge i kylen, kör den i glassmaskin enligt dennas instruktioner. Vår tar ca 20 min. När glassen är klar, häll ca 1/3 i lämplig bytta och ringla över 1/3 av swirlen. Fyll på med 1/3 till av glassen, följt av 1/3 swirl, och fortsätt så en sista gång innan du sätter på lock och ställer byttan i frysen. Låt frysa till ett par timmar före servering. Klart!

Jag toppade glassen med lättvispad grädde, riven choklad Gröngödsling Tagetes ‘Ground Control’ och ett litet blad av citronmeliss. 

Rabarbergelato (rabarberglass) Rabarbergelato (rabarberglass) Rabarbergelato (rabarberglass) Rabarbergelato (rabarberglass)

Recept på andra sorters glass eller gelato hittar du HÄR! och HÄR!

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *