destination Kebnekaise,  HUSBIL,  Kiruna,  RESOR & SEMESTER,  Sverige

Camp Ripan & Kiruna

Från Gällivare rullade vi vidare upp mot Kiruna. 1½ timmes resa. Nära och bra. Ett kortare stenkast så att säga.

 

 

Camp RipanVi tog oss till Camp Ripan, en fin anläggning för husbil, husvagnar och tält. Stugor och hotellrum.

Camp Ripan & Kiruna

Vi valde en trevlig plats med utsikt över ett berget Luossavaara.

Luossavaara (nordsamiska: Luossavárri, vilket betyder Laxberget), är ett av de kända gruvbergen i Kiruna. Det ligger i direkt anslutning till Kiruna tätort. Det har stora järnmalmsfyndigheter som tidigare brutits av LKAB, men brytningen är numera nedlagd.

Malmförekomsterna upptäcktes samtidigt med dem i Kiirunavaara, och brytningen började 1920. Innan malmkroppen, som låg blottad på bergets topp, successivt grävdes bort nådde dess högsta punkt 728 meter över havet.

Malmen är en apatitrik svartmalm av samma typ som i Kiirunavaara. På de lägsta sluttningarna ligger ett bostadsområde som kallas Luossaområdet. På de högre delarna av berget finns nu en mindre alpinanläggning med tre liftar och runt 150 meters fallhöjd.

Gruvepoken sträckte sig mellan åren 1920 och 1966 och som mest arbetade 350 personer vid gruvan och tillhörande verk och verkstäder.

 Camp Ripan & Kiruna

Komma fram korv & bubbel….

Camp Ripan & Kiruna

Midnattsolsstigen

Leden, ca 4,3km, börjar vid Camp Ripan och fortsätter genom fjällbjörkskogen en stund innan du börjar stigningen upp på stadsberget Luossavaara. Leden är markerad med träskyltar med en sol och texten ”Midnattssolstigen”.

Stigen är lättvandrad och många lokalbor vandrar på fritiden med familj och hundar efter sträckan. Den är också perfekt för att träna trailrunning. På vägen finns det skyltar med information om natur och kultur som finns här uppe.

Här finns även Kirunas rullskidbana. 

Fota fota…

Rosa Röllika.

Bland det roligaste jag vet är ju att laga mat och det är lika roligt i husbilen. Denna middag blev det grillad torskrygg i paket med salladslök, tomat och toppad med handskadade räkor. Nomnom.

Kiruna kyrka

Uppförd mellan 1909 och 1912, ritad av arkitekten Gustaf Wickman. Den är församlingskyrka i Jukkasjärvi församling i Luleå stift. Kyrkan, vars unika utseende inspirerats av de norska stavkyrkorna, står i en naturpark nära Kiruna centrum. Kyrkan invigdes den 8 december 1912 av biskop Olof Bergqvist.

Kiruna kyrka har ett dominerande läge på en höjd i en naturpark, främst bestående av fjällbjörk, men också av rönn. Denna kallas för Kyrkoskogen och är omgärdad av en låg mur av gråsten. Innanför muren, öster om kyrkan, ligger krematoriet med tillhörande minneslund.

Kyrkan, som är en av Sveriges största träbyggnader, är målad i falurött och klädd av kyrkspån.

Kiruna kyrka måste flyttas då gruvsprickorna från malmbrytningen i Kiirunavaara kommer allt närmare kyrkan. Under perioden 2017-2029 pågår ett projekt för att fysiskt flytta kyrkan omkring åren 2025–2026.

 

Camp Ripan & Kiruna Camp Ripan & Kiruna

Kirunas gamla centrum är lämnat åt sitt öde. De flesta butikerna är stängda och företagen har flyttat till det nya centrumet som invigdes så sent som i förra året.

 Camp Ripan & Kiruna Camp Ripan & Kiruna

Här rivs höghusen ner ett efter ett.

Camp Ripan & Kiruna

I bakgrunden syns berget Kiirunavaara. Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) har brutit järnmalm där sedan början av 1900-talet och gruvan är världens största och modernaste underjordsgruva för järnmalm.

Luossavaaras nya bostadsområde.  

Camp Ripan & Kiruna

Fantastiska vackra vyer!

Camp Ripan & Kiruna

Små lätta moln sett från husbilens taklucka denna dag i juli.

Börje Salmings gata strosa vi på för att se barndomshemmet som låg nästan vägg i vägg med Matojärvi ishall där han tränade och spelade. Denna Sveriges äldsta existerande ishall/lada.  Denna har tagits ur bruk då de som sent i sommar upptäckte mögel och påbörjade rivning.

Camp Ripan & Kiruna Camp Ripan & Kiruna

Tack Kiruna för ett dygn men så värt att besöka och se den omvälvande flytten, rivningarna och nya centrum och bostadsområden. Allt för att eliminera alla risker som gruvbrytningen innebär.

Camp Ripan var en helt ok camp med bra servicehus, gråvattentömning, möjlighet till restaurang och cafébesök osv. I vårt tycke och smak var den kanske lite för stor. Men absolut att den höll hög klass.
Och med ett toppenläge nära Luossavaara. Ett tips är att ta med cykel!
Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351/  5 husbilar får Camp Ripan

 

Och resan fortsätter..

HÄR finns vår roadtrip!

 

Share Button
1

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *