sommar,  TRÄDGÅRD

Dahlia så odlar du dem

Artikeln innehåller betalt annonssamarbete

 

Här kommer mitt tips på dahlior så odlar du dem. 
Många tror att det är svårt, men det är det absolut inte.

Börja med att kika runt på olika försäljningsställen som finns på webben, Impecta har ett stort utbud med dahliaknölar och andra växter.

Jag börjar tidigt, redan i januari börjar min “jakt”, vill inte missa om det kommer nyheter. Vissa sorter lägger man en förbeställning på. När tiden är inne att starta förkultiveringen dimper en avisering upp att nu är det dags att hämta ut paketet med knölarna vid närmaste utlämningsställe.

Man brukar få en angivelse om, i vilken vecka de kommer vilket gör planeringen enkel. Då är man beredd.

Dessa nedan är fjolårets knölar.

Dessa ovanför är fjolårets knölar. Vissa sorter jag köper kommer i bruna påsar utan bild. På dessa skriver jag på vad det är för sorts Dahlia,  (skriver mer om dessa längre ner i detta inlägg) vad det är för färgställning och höjd. Allt för att jag planera hur jag ska plantera ut dem i min rabatt senare.

 I min rabatt på norrsida, på baksidan va huset eller inne i vårt grönskande trädgårdsrum har jag gula, orange och lite rosa Dahlior.

I år blev det ett gäng med nyheter. Det blev många i rött!

Som alltid så brukar foton inte visa de rätta färger ibland, så denna “Viking” är alldeles för rosa för mig. Men den kommer att få bo i en kruka vid lekstugan (Vallebo) eftersom det är mitt lilla barnbarns Dahlia.

Förra året var det fel knöl i denna påse! För säkerhetsskull köpte jag två i år. De mörkare dahliorna ska få stoltsera i stora söderrabatten tillsammans med djävulsbuskar och pioner.

Dahlia så odlar du dem

Här kommer det enkla tipset.

Häll i lite planteringsjord i en plastpåse.
Sätt ner knölen och fyll på med jord.
Klar!
Ställ ljust. Vattna absolut inte.
Nu kan du följa knölens process. Efter ett par dagar kommer du se rötter, vilket innebär att dahlian är levande och inte död. Om ytterligare dagar kommer de första bladen att kika upp ur jorden.
Vattna inte. Bara om det är snustorrt men försök undvika till plantan är större. Lättplätt! Glöm nu inte detta inlägg, dahlia så odlar du dem!


Nu har det gått ett par veckor och snart är det dags att toppa dessa så att de grenar sig och blir kraftigare. 

 Hej då damm och bäcken

Förra året 2022, började vi att lägga ner vår älskade vackra damm som vi haft i många år, varit makens skötebarn. Men det krävs mycket jobb med damm, fiskar och med alla våra träd runtomkring blev det mycket algbildning trots att vi rensade blad, miljarders med ekollon som ramlade i osv. Vi kända även att om vi skulle bli välsignade med fler barnbarn va det dags att lägga ner den nu och skapa större ytor att leka på. Och så har jag min dröm att bygga ett växthus också. (Och vi välsignades med ännu ett barnbarn 2023)

   

Detta var alltså “bäcken” Vatten som rann i en fåra gjors av tegelstenar och massor av ormöga runt.
 

Så såg bäcken ut innan rivningsarbetet påbörjades.

 

Innan

Innan

Dahlia så odlar du dem.

Här under vår ek ska man sitta i sommar och blicka ut över alla vackra dahlior och förhoppningsvis vårt nya projekt som vi planerat på och är ett led av förbättringsarbete som kommer bli så bra.
Parkbänken ska renoveras, målas svart och få sittdel.

Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem  Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem

Så rolig tischa!

Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem   Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem  Dahlia så odlar du dem Dahlia så odlar du dem  Dahlia så odlar du dem  Dahlia så odlar du dem

Man kan leka lite och skapa en levande konstverk med Dahlior.

 Dahlia så odlar du dem

Årets sista bukett.

Vinterförvaring av dahlior

När frosten gör sitt intåg är det dags att ta upp sina dahliaknölar för vinterförvaring.
Jag klipper ner dem rejält innan jag gräver försiktigt runt omkring med en grepp och lirkar upp den försiktigt. Petar, skakar försiktigt bort jord. Är den fuktig låter jag knölarna torka ett par dagar innan jag kan peta bort jorden.
Sedan får de ligga och torka i ett par dagar.
Är noga med uppmärkning så att jag lätt kan placera ut dem nästa år.
Tyärr så råkade maken komma ini förrådet där de stod på vänt inför märkning och slutförvaring och råkade stöta till skottkärran sa alla knölar och skyltar hamnade huller om buller på golvet.
Men men, jag lan nog lista ut vad några av dem heter om jag kikar lite på bladen, annars blir det kul med en “huller om buller” rabatt i år.

Ska bli kul att leverera en efter bild i höst på detta nyrenoverade rum i trädgården.

Share Button
2

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *