.RECEPT & MAT,  fisk,  JULEN,  MAT & BAK

JANSSONS FRESTELSE

Inte en jul utan min Janssons! Så god när man gör potatisstavarna lite grövre så att de håller ihop och inte blir till en gegga när man äter den dag 2 och tre ;)

Janssons frestelse a´la Ann

1 kg fast potatis
2 burkar ansjovis
1-2 gula lökar
5 dl grädde
lite spad av ansjovis
vitpeppar
smör
ströbröd

Skala potatisen. Skär i lite grövre stavar. Skär  ansjovisen i grova bitar.
Fräs 1 stor lök, helst två tills de är mjuka och glansiga. Smörj en form, varva potatis lök, lite peppar och ansjovis. Avsluta med ett lager ströbröd samt skiva över smör samt 5 dl grädde blandat med lite av spadet av ansjovisen. Det blir en fin sälta och du slipper salta mellan lagren.
Skjuts in i ugnen 175 grader i ca 1½ timme.
Busenkelt! Och världsgott till det klassiska julbordet samt som en enkel lunchrätt!
JANSSONS FRESTELSE

Den utan lök och ansjovis kallar vi “Malmborgs här hemma” och funkar bra till alla barn som inte diggar ansjovis.

Jag brukar också göra portions Jansson för att det är så fint att få ge de ätande varsin skål. Då gör jag samma procedur som ovan med lägger i ett par ugnsfasta formar istället och gräddar en kortare tid.

141223_9

JANSSONS FRESTELSE 151229_7

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.