.RECEPT & MAT,  saft/dryck

RABARBERSAFT

Rabarbersaft tar mig tillbaka till barndomen då mamma alltid gjorde den. I stort sett syltade, saftade, fryste in, allt som gick att bevara. Hon är min stora inspirationskälla att ta vara på vad skogen erbjuder och att så klart odla eget.
Vi hade massor av rabarber hemmavid.
Jag gjorde en dubbel sats av Leilas goda rabarbersaft härom veckan.

1 kg rabarber
1,5 l vatten
4,5 dl strösocker
1 st saften
Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.

Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna. Häll upp saften i väl rengjorda glasflaskor.
150730_40150813_66 150813_67
Jag uppmanade maken och barn att INTE röra om i grytan medan rabarbern sjöd, för då kan den bli ful. Dvs man får en trådig saft. Så, han gjorde denna fina lapp och klistrade upp över spisen! :)
150813_58

 

Ett tips är att om man inte har tid att göra saft just nu är att frysa in rabarber och ta fram och göra ett mindre helgkok under höst och vinter! Då har man alltid nykokt saft! Tänk vad gott att smaksätta olika bakverk, glass eller varför inte en mousse?

Återkommer senare med lite “hemma hos” inspiration. Med höstens trevande steg så togs alla gula accenter bort i vardagsrummet och ersättes. Fotade av hela hemmet i fredags så det får bli en liten serie av “hemma hos” reportage de kommande veckorna.

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *