BINDERIER/BLOMMOR,  HEMMA HOS,  JULEN,  TIPS

JULKRANSAR HUR DU BINDER DEM

Inte en dag försent att jag delar av mig av hur man binder en julkrans! Detta kan användas till andra årstiders kransar också såklart.

Vad behöver man då?
Jo inget annat än tidningspapper eller reklamblad. De glättade håller bättre. Visst kan man använda halmbojar, tunna ståltrådsstommar eller videstommar (använde alltid min mentor och proffspappa.)

Börja med att lägga ut några ark med tidning, man får själv testa sig fram hur mycket genom att vika ihop och forma till en rund ring. Tänk på att riset tar plats.

151210_4 JULKRANSAR HUR DU BINDER DEM

Lägg tidningarna omlott, rulla ihop till en rulle och tejpa ihop ordentligt. Ska du gör fler kransar kan du med fördel göra alla stommar samtidigt så att de blir lika stor.

Tag fram riset du valt, jag älskar enris! Men till fönsterna utomhus blir det juligt granris. Lingonris är också jättevackert.  Du kan även plocka in mossa eller göra blandkransar. Det är bara din fantasi som sätter gränser! Själv gillar jag “rena kransar” med naturlig dekoration.

Täck golvet med är rädd om det med något det blir skräpigt. Börja med att klippa ned i mindre delar och gör små buketter av riset.
Tag fram en lämplig bindtråd, jag använder en stark spoltråd och i år fanns bara den silverfärgade men den kommer inte att synas så det gör inget.
Fäst tråden i tidningskransen. Lättas att hålla stommen i vänsterhanden (om man är högerhänt), lägga riset med den andra, hålla fast med den västra och sedan binda med den vänstra (det är mycket lättare än ad det låter.)

151210_6
Lägg tråden ett varv löst runt stommen och dra sedan igenom tråden på framsidan och lås buketten genom att dra till uppåt. Dra inte för hårt då kan tråden av.
Nu sitter den första buketten och du kan klippa bort det som sticker ut, annars kommer det byggas på och bli tjockt och ev. sticka ut.
Meningen är att den blir tät och jämnt bunden.
Fortsätt på samma sätt med nästa varv och fortsätt till slutet då du får lyfta upp den första buketten för att få in den sista. Viktigt är att man verkligen gör detta moment och inte fuskar!

JULKRANSAR HUR DU BINDER DEMJULKRANSAR HUR DU BINDER DEM

Man kan dekorer den som man vill, jag gillar den rena enkla, som denna nedan som hänger på vår “österport” som leder in till vår trädgård, har jag helt odekorerad.

JULKRANSAR HUR DU BINDER DEM

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *