bakning

SEMMELTÅRTA

Hurra! Nu har vår äldsta son fyllt fjorton! Och enligt önskemål så gjorde jag semmeltårtor! Behöver inte nämna att han älskar semlor va?

Till två smarriga Semmeltårtor behöver du:
100 gr smör
3 dl mjölk
50 gr jäst
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 ägg samt ett till pensling
½ tsk hjortronsalt
1 l mjöl

Fyllning/dekoration
Mandelmassa, mjölk, grädde, sylt & florsocker

Smält smör, tillsätt mjöl till det är fingervarmt (37°C) Smula ned jäst i en degbunke på med mjölkblandningen. När jästen har löst upp sig tillsätt salt, socker, ett ägg, vaniljsocker. Blanda ihop mjöl och hjortronsalt och tillsätt och arbeta ihop degen tills den är smidig och blank.

Låt jäsa i 30 min.

Knåda degen och dela i två delar. Baka ut till två bullar (ca 20 cm i diameter) Låt de jäsa på plåt klädd med bakpapper i ytterligare 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i  200°C 15-20 minuter tills de fått fin färg. (I varmluftsugn 175°C)

Montering
När bullarna kallnat dela på mitten samt gröp ur dem försiktigt.

Blanda ihop inkråmet, madelmassa lite mjöl och grädde till en jämn fin massa. Vill man kan man tillsätta lite hasselnötter.

Lägg inkråmet i den urgröpta bullen, spritsa eller klicka ut grädde generös ovanpå. Lägg locket på och sikta florsocker över vid servering.

Har man gäster som inte tycker om mandelmassa så byter man ut den mot någon god sylt, vaniljkräm eller chokladmousse! Men då behöver man inte gröpa ur inkråmet.
semmeltårta
Det är fredag, en av mina favoritdagar, trots att man alltid jobbar lördagar. Men ändå, skönt! Återkommer ikväll med en sneakpeak på mina snygga nya tights från Röhnisch.

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *