en halvmara i månaden,  löpning,  LÖPNING & TRÄNING,  mot maran,  träning

EN HALVMARA MITT I VECKAN – FEBRUARI

Som jag nämnt tidigare så har jag antagit utmaningen “En halvmara i månaden” som jag kör tillsamman med två av RBR medlemmarna. Och så här två dagar innan februari ebbar ut så gav jag mig ut på mina 21 km i förmiddags.

Syftet är att få många mil i benen, att göra mina muskler, senor och kroppen tålig att hålla igång och springa i ett par timmar med sikte och mål mot ett marathon!

I mina öron hade jag denna dag två poddar. Maratonpodden  &  Möt löparen – Petra Månström. Två intressanta, roliga, inspirerande och tänkvärda poddar. Det intressanta var att Petra som jag tycker är otroligt snabb och duktig löpare i själva verket tycker det är ointressant med tider. Vi delar nog samma filosofi där, för det är alla dessa pass som för oss fram mot våra mål som ger oss mest i retur.  Inte tiden som visas efter ett pass.

Alla mil i benen som man måste få innan man ställer upp i ett långdistanslopp. Alla dessa morgnar, dagar eller kvällar man slänger på sig sina löparkläder för att komma ut.
Passet i sig är ofta en riktig euforikick. Om man väljer att springa på platser som man tycker om och njuter av att uppleva.
Tiden i sig är ointressant, i alla fall nu i “försäsongen”. Det viktiga tycker jag är ATT man kommer ut. Blir det “bara” en 5 km så kommer man ändå känna sig nöjd över ATT man tog sig ut och genomförde ett pass.

Och när jag ändå är igång och föreläser ;) så är kontinuiteten också viktig. För att vänja kroppen så ut och spring minst tre gånger i veckan. Sedan ska du naturligtvis anpassa din träning till hur du mår, vilka förutsättningar du och din kropp har samt hur länge du tränat. För en otränad så gäller det att ta sig ut och väldigt försiktigt varav gång med lite jogg den första tiden. Mer om detta kan du googla på och läsa om hos duktiga löpcoacher och PT. Själv kan jag känna ibland att jag vill utveckla och få någon som bedömmer mitt löpsteg i framtiden. För färdig som löpare blir man väl aldrig?

Och JO, såkart finns det horn som växer ut när det luktar lopp och tävling, inbiten tävlingsmänniska som man trots allt är. Såklart vill man slå sin PB eller rättare sagt visst vill man sätta nya mål, nya tänkbara mål om att prestera liiiite bättre än förra gången. Men i grunden så är det upplevelsen och vägen mot ett mål som räknas. För när man tagit sig i mål och medaljen hänger där runt halsen… Då är man kung!
140226
#enhalvmaraimånaden

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *