.RECEPT & MAT,  bakning,  JULEN,  MAT & BAK

SAFFRANSBULLAR MED VANILJ

Lusse lelle imorgon!

Här kommer ett recept på goda saffransbullar med vaniljsmak. Inget skryt för jag har bjudit två gymnasieklasser på dessa och alla sa att de var goda! Så kul att höra eftersom man ibland kan tänka att familjen är lite partisk ;)

Du behöver
50g  jäst
150g smör eller margarin
2 påsar saffran
1 1/2 dl strösocker
5dl mjölk
250g kesella
1/2 tsk salt
1ägg
17 dl vetemjöl

Smörsockerfyllning

200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker

Till pensling
1 ägg
en näve pärlsocker

Jag gör så här
Smält smör och häll i mjölken, låt svalna till fingerljummet 37 grader. Smula ned jästen i en bunke, tillsätt smörmjölkblandningen och när jästen lösts upp har du i saffran, kesella, socker, salt, och vetemjöl. Spara ca 1 dl till utbakningen. Låt gå i maskin i ca 5 minuter tills den är blank och släpper kanterna.
Låt jäsa i ca 45 minuter (nu hinner du att köra ett pass tabataintervaller ;)) Och sedan rör du ihop fyllningen, jag brukar micra smöret en stund så att det blir riktigt löst.
Tag upp degen på bakbord och dela på mitten, knåda den ena deghalvan lätt och kavla ut. bred på smörsockerblandningen och vik ihop på mitten. Skär remsor, som du ”byxar”.
Sno ihop ”byxan” (fläta), lägg ihop till en rundel och lägg i form.
141211_1141210_8
Låt jäsa ytterligare 35 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, skjuts in i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.

Share Button
1

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *