.RECEPT & MAT,  inläggningar,  tillbehör

INLAGDA RÖDBETOR

Höst och inläggningarnas tid!
Vi älskar rödbetor i alla dess former med inlagda är goda och passar till mycket! Brukar ha till pulled pork och surdegsbröd! Nomnom!
Inlagda rödbetot
2 kg rödbetor
2 liter vatten

Lag

1 liter spad från rödbetskoket
1 ½ dl ättiksprit
3 dl socker
15 kryddnejlikor

Börja med att skölja rödbetorna men behåll skal och rot.  Koka dem nästan mjuka, koktiden varierar eftersom betorna är olika stora.  Spola dem i kallt vatten och gnid sedan av skalet, låt de svalna något innan man skivar eller luftar dem. Små rödbetor kan man lägga in hela. Sila av kokspadet och spar detta till lagen.

Lägg i alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp i ett par minuter.

Lägg de skivade eller hela rödbetorna i väl rengjorda glasburkar. Häll över den varma lagen och förslut med lock. Låt kallna. Förvaras svalt. Färdigas att äta efter 1 dygn. Håller i 6-12 månader på ett svalt och mörkt ställe.

Jag har mina burkar i kylskåpet, längst ned och de brukar ätas upp snabbt! Så gör hellre små inläggningar än stora som inte hinner med att ätas upp! Ett tips är att GE BORT en vacker glasburk, gärna pimpad. Blir så uppskattat!
151013_11 151013_12 151013_13 151013_14 151013_16 151013_15 151013_17 151013_18

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *