.RECEPT & MAT,  pasta,  vegetariskt

RAVIOLI MED RICOTTA & SPENAT

Brukar ni göra egen pasta? Jag brukar göra det lite då och då, allra helst då jag fick en pastamaskin förra året jag fyllde år. Pasta i olika former är både kul och gott eftersom man vet vad man stoppar i sig.

Ravioli är lite pilligare att göra och ska man gör många är det tålamodskrävande om man har en tid att passa. Men, så mycket godare och som mina barn säger -Man vet vad man stoppar i sig!

Sist jag gjorde ravioli gjorde jag två varianter, den klassiska med köttfärs samt en vegetarisk med spenat och ricotta med smörsås. Så gott! Degen räcker gott och väl till både köttvarianten och denna nedan.

Pastadeg
3 st ägg
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl durumvete
½msk vatten
Fyllning
100 g ricottaost
100 g färsk spenat
25 g parmesan, riven
½ äggula
salt och svartpeppar
Smörsås
50 g smör
riven parmesan
Deg
Häll mjölet på bakbord eller i en bunke och gör en grop i mitten av mjölet.
Tillsätt  ägg och äggulor i gropen och rör med en gaffel tills att det börjar bli en deg.
Knåda degen i ca 10 minuter eller tills den är smidig och elastisk.
Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp cirka 1 timme.
Fyllning
Förbered fyllningen genom att förvälla spenaten i kokande vatten i en minut.Häll den i ett durkslag och skölj med kallt vatten så att kokningen avstannar. Krama ur all vätska. Hacka spenaten fint och blanda den med ricottan, äggulan och parmesanen samt smaka av med salt och peppar.Dela degen i 4 lika stora delar. Kör en del genom pastamaskinens bredaste inställning. Vik den dubbel och kör igenom den igen. Repetera 5-6 gånger eller tills degen känns smidig och slät. Ställ in maskinen på näst bredaste läget och kör igenom degen.Fortsätt med ett smalare hack åt gången tills du har kört igenom den smalaste inställningen på maskinen, och har långa plattor med pasta. Gör likadant med resten av degen.

Gör små bollar (ca en tesked) av fyllningen och placera i två rader på två av pastaplattorna. Lägg de resterande två plattorna över de med fyllning. Var noga med att trycka ut all luft. Med degskärare eller med kniv skär du ut fyrkantiga ravioli och lägg åt sidan på ett mjölat underlag.

Koka upp rikligt med saltat vatten. Under tiden vattnet kokar upp, smält smöret i en stor panna tillsammans med salvian.

Koka raviolin i ett par minuter eller tills den flyter upp till ytan. Lägg över den kokta raviolin i pannan med smöret och salvian. Tillsätt parmesanen blanda runt försiktigt tills parmesanen.
Avnjuts bums! Nomnom!

160928_17 160928_16  160928_14 160928_13 160928_12 160928_11 160928_8 160928_7

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *