.RECEPT & MAT,  kött

Skinkstek i ugn & snabb äppelchutney

Här kommer en riktig god och kanske lite bortglömd rätt, den tradionella “skinksteken”. Här serverade jag den tillsammans med potatiskroketter, gröna ärtor och en gudomlig gräddsås med bas från stekskyn och kycklingbuljong samt en äppelchutney. 

Familjen tyckte det var så gott och maken hade minsann köpt med sig en ny skinkstek hem häromdagen. Så ni får gissa vad vi äter till söndagsmiddag. Får göra en ny variant såklart! 

Skinkstek i ugn
1 skinkstek
nymalen svartpeppar och flingsalt
ett rött äpple

Klipp ur steken ur nätet. Putsa ev. bort hinnor. Rubba/klappa in kryddor och salt.  Lägg i ugnsfast form Stick i en termometer. Klyfta upp et äpple och lägg runtomkring. Låt dra på låg ugnsvärme 100-125 grader tills termometern visar 75 grader. Tag ur och täck med folie och låt vila en stund.

Tag stekskyn och blanda samman med en kycklingbuljongtärning och grädde. Smaka av med salt och lite kanel. 

Snabb äppelchutney
2 äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel

Skala och tärna upp äpplet lägg i kastrull tillsammans med socker och kanel och låt puttra en stund.

Gräddsås
stekskyn från steken
1 kycklingbuljongstärning (eller motsvarande på flaska)
5 dl grädde
1 uns kanel
flingsalt & vitpeppar

Sila i stekskyn ner i en kastrull. Tillsätt buljong och grädde låt småputtra. Smaka av med kanel, salt och peppar. Red till önskad sås konsistens med lite maizena som du löst upp vatten.

Skinkstek i ugn & snabb äppelchutney Skinkstek i ugn & snabb äppelchutney Skinkstek i ugn & snabb äppelchutney

En riktigt härlig rätt att samlas kring.

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *