.RECEPT & MAT,  bakning

Fyriskaka med vaniljvisp

Första gången jag åt en Fyriskaka var hos barnens “gammelmormor” det är makens framlidna mormor som absolut bara ville kalla sig för gammelmormor för gammelfarmor tyckte hon inte om. Det lät kallt och hårt och inte lika fint som mormor.

Så fina minnen trots att hon varit borta i över 15 år.  Jag gjorde ett försök att återskapa denna episka kaka. Annars är det som sagt maken som bakat denna under alla år ♥ Så för barnens skull kommer här ett liknande recept! 


Fyriskaka med vaniljvisp
125 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk grädde

Fyllning/topping
3 äpple
3 msk strösocker
1 msk  kanel
1 msk kardemumma
50 g smör

Vispa ihop rumsvarmt smör och strösocker med en elvisp.  Vispa sedan ner  ett ägg i taget.

Blanda de torra ingredienserna vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten tillsammans med grädden.

Täck en springform ca 24 cm med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör. Häll ut smeten och bred ut. 

Skala och skiva äpplena.  Blanda med strösocker,  kanel och kardemumma, skiva upp smöret tunt.  Tryck ner klyftorna i smeten, strö över sockerblandningen och avsluta med smörskivorna. Grädda mitt i ugnen 175° i 35-40 min. 

Vaniljvisp
2 äggulor
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Vispa grädden inte för hårt. Vänd ner äggsmeten i vispgrädden och rör om tills allt är blandat. 

Fyriskaka med vaniljvisp Fyriskaka med vaniljvisp Fyriskaka med vaniljvisp Fyriskaka med vaniljvispFyriskaka med vaniljvisp Fyriskaka med vaniljvisp Fyriskaka med vaniljvisp

Gör nu denna härligt goda kaka och hemmagjorda vaniljvisp till helgen. 

Följ mig på  FACEBOOK

Instagram:  UNFORGETTABLE, MALMBORGS MAT, KERBEROZ 

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *