.RECEPT & MAT,  asiatiskt,  kyckling

Dumpling med bangbang kyckling

Här hemma älskar vi dumplings! Och de senaste åren återfinns dessa på vårt julbord. Vår tradition!

Dumplings med bangbang kyckling

1 sats med dumplingsdeg eller köpe (heter gyoza i butiken) funkar jättebra och det är första gången jag “fuskade” och testade dessa. 


Dumplingdeg

7 dl vetemjöl
3 dl  hett vatten

Börja med att göra dumplingsdegen blanda samman mjöl och hett vatten och knåda tills den är smidig. Viktigt är att det är just hett för degen blir så lättarbetad sedan.  Lägg i plastpåse och låt vila minst 30 minuter.

Gör kycklingfyllningen. Dvs säga bang bang kycklingen.

Bang bang kyckling

1000 g kycklingfilé

Marinad/sås
1 tsk vitpeppar
2½ msk sesamfrön, rostade
1 dl chiliolja (recept nedan)
6½ msk japansk soja
2½ msk balsamvinäger
1 msk strösocker

Blandas samman.

Chiliolja
1 dl neutral matolja
2 solo vitlök
1 salladslök
4 cm färsk ingefära
2 msk chiliflakes
1 msk paprikapulver

Värm oljan i kastrull och lägg i vitlök och salladslök. Låt gå på medelvärme tills löken är mjuk och precis börjat få färg. Ta från värmen och lägg i ingefära, chiliflakes och paprikapulver. Rör om och ställ åt sidan.

Koka kycklingfiléerna i vatten i ca 15 minuter, kontrollera att de är färdigkokta genom att dela på en. Låt svalna. Rosta sesamfrön. Lägg kycklingfiléerna en och en i en plastpåse (för att undvika stänk) och banka med en köttbankare eller kastrull. Dela kycklingen i strimlor om det behövs. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och rör om väl. Lägg kycklingen i skål och blanda ihop med såsen. 

Tag fram dumpingsdegen och kavla ut tunt. Jag använde mig en form som underlättade arbetet en hel del denna gång! Men det går såklart utmärkt att göra egna dumplingsknyten.

Lägg fyllning i mitten av degen. Blöt fingret och dra runt kanten på degen så att den fastnar. Vecka ihop degen.  Lägg på bakplåtspapper så länge. 

Gör mandusåsen.


Mandusås

6 msk japansk soya
3 tsk sesamolja
3 msk ättiksprit
6 msk ljus sirap
½ finhackad färsk röd chili

Nu är allt förberett och mise a place dags att värma dumplings.
Värm lite olja i en stekpanna, placera dumplings i och låt steka till de är bruna på undersidan. Tillsätt ½ dl vatten i pannan och sätt på lock. Låt dumplingarna ånga sig klara.

Till servering

Picklad rödlök, smörgåsgurka och majonnäs.

Dumpling med bangbang kyckling Dumpling med bangbang kyckling Dumpling med bangbang kyckling

Gör nu dessa fantastiska goda dumpling med bang bang kyckling! Det kan verka som många moment det är klart värt det i slutändan. Och passa på att göra många och frys in!
Detta är så gott! Ni måste bara prova. Finns en variant med kycklingfärs recept HÄR och som reel på mitt Instagram där jag visar hur enkelt det är HÄR!

 

Share Button
1

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *