.RECEPT & MAT,  asiatiskt,  food safari,  grillat/tillbehör,  tillbehör,  trerätters

Japansk middag – Okonomiyaki Yakitori Sunomono Beikudochizukeki

Vad sägs om Japansk middag – Okonomiyaki Yakitori Sunomono Beikudochizukeki?
Här kommer en Japansk meny som jag skapade till yngsta sonens 20-årsdag.

Otroligt roligt och utmanande att laga, helst den japanska ostkakan som skulle gå i vattenbad och strömmen gick! Men det gick bra och efter en rolig dag tillsammans så hjälpes mitt team min älskade familj åt att laga iordning denna meny. Och det blev väldigt gott och uppskattat.

Mini okonomiyaki – Japanska vitkålspannkakor

Okonomiyaki är en slags pannkaka på japanskt vis där en smet gjord på bland annat vitkål och ägg smaksätts med sesamolja och soja och steks gyllene. Pannkakorna toppas med koriander och salladslök och serveras med en sötsyrlig dippsås och majonnäs.

Okonomiyaki

4 dl vetemjöl
8 ägg
2 msk japansk soja
2 msk sesamolja
600 g vitkål
6 salladslökar
4 msk gari (inlagd ingefära)
rapsolja (till stekning)

Dippsås

1 dl japansk soja
2 msk worcestershiresås
1 dl vatten
4 msk strösocker
4 msk risvinäger eller annan ljus vinäger
2 liten finriven vitlöksklyfta
1 msk finriven ingefära

Till servering

strimlad salladslök
rostade sesamfrön
chilimajonnäs

Vispa ihop mjöl, ägg, soja och sesamolja till en jämn smet.
Strimla vitkålen tunt, gärna på mandolin. Strimla salladslöken och finhacka gari. Rör ner i smeten.
Stek små plättar i olja, gärna i plättlagg, tills de är gyllene på båda sidor.

Dippsås
Blanda alla ingredienser. Rör tills sockret löses upp.

Till servering
Servera pannkakorna med dippsåsen och toppa med salladslök och sesamfrön. Servera gärna med majonnäs.

Japansk middag - Okonomiyaki Yakitori Sunomono Beikudochizukeki

De ser inte så mycket ut för världen, men tillsammans med dippsåsen och tillbehören blev den vacker och jisses så goda de var med eller utan tillbehör. Alla var överens om att dessa skulle göras igen.

Japansk middag - Okonomiyaki Yakitori Sunomono Beikudochizukeki

Yakitori – grillade kycklingspett

1500 g kycklingfilé
2,5 dl soja
2,5 dl mirin
2,5 msk ingefära, finriven
2,5 vitlöksklyfta, riven
2,5 tsk sesamolja

Skär kycklingen i jämna bitar, ca. 3 x 3 cm. Lägg kycklingen i en skål och tillsätt sojasås, mirin, ingefära, vitlök och sesamolja. Låt den marinera i kylen i minst tre timmar, men gärna längre.

Trä kycklingbitarna på spetten. Häll marinaden i en liten kastrull och låt koka ordentligt i ca. fem minuter
Hetta upp grillen eller en grillpanna. Grilla kycklingspetten på alla sidor i ca. 10 minuter. Se till att kycklingen inte blir bränd utan har en välstekt och karamelliserad yta. Pensla på lite av den kokta marinaden mot slutet av grillningen.

Japansk middag - Okonomiyaki Yakitori Sunomono Beikudochizukeki
Sunomono – Gurksallad

2 gurkor
2 tsk japansk soja
2 tsk mirin
2 tsk limejuice

Skiva gurkan tunt. Lägg ut på en tallrik och salta lätt. Strimla resterande salladslök.
Blanda soja, mirin och limesaft i en skål.
Häll av vätskan från gurkan.
Blanda gurkan med sojadressingen.

Japansk middag - Okonomiyaki Yakitori Sunomono Beikudochizukeki

Japansk middag - Okonomiyaki Yakitori Sunomono Beikudochizukeki

Som tillbehör en tofu med marinad. Nästa gång kommer jag att steka/fritera tofukuber. Denna variant var inte riktigt vår grej.
 
 
Beikudochizukeki – Japansk cheesecake
150 g färskost 
1¼ dl vispgrädde
3 Ägg
¾ dl Strösocker
1 citron
1 krm salt
1 dl vetemjöl
0,5 dl majsstärkelse
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

 

Värm ugnen till 150°.

Klä botten och sidan på en rund kakform med bakplåtspapper, 18 cm i diameter och ca 8 cm hög (obs ej springform). Ställ formen åt sidan.

Koka upp rikligt med vatten och varmhåll till senare.

Rör ihop färskost och grädde i en kastrull på svag värme till en slät kräm. Häll över i en bunke.

Separera äggulor och äggvitor. Vispa ner äggulorna i bunken med färskostsmeten, en i taget. Tillsätt 1½ msk av sockret och vispa slätt. Rör ner finrivet citronskal och pressad saft från 1/2 citron.

I en annan bunke, vispa äggvitorna med salt och 1 tsk citronsaft. Vispa ca 3 min tills det bildas mjuka toppar. Tillsätt resterande socker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills äggvitan är riktigt fast och blank.

Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och vanilj i en separat skål. Sikta ner i färskostsmeten och rör den slät. Vänd försiktigt ner äggvitan, en tredjedel i taget.

Häll kaksmeten i formen och ställ i mitten av en djup ugnsform. Häll kokande vatten runt formen till ett vattenbad. Vattnet ska gå ca 5 cm upp mot kanten av kakformen.

Grädda i mitten av ugnen 50 min. Öppna inte ugnsluckan under gräddning. Sänk värmen till 140° och grädda ytterligare 20 min. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar på eftervärme ytterligare 15 min. Ta ut och låt svalna i formen.

Drag bort allt papper från kakan. Servera Japansk cheesecake med lättvispad grädde, färska bär eller sylt.

Väl värd mödan och trots strömavbrott blev det fantastisk! Härlig konsistens, inte söt utan det kompades upp med florsockret, grädden och jordgubbarna. Riktigt trevlig till motsatts av alla sötsliska desserter.

Till denna Japanska meny drack vi såklart genomgående Japanska drycker.

Japansk öl, två sorters saké en likör och japansk gin.

En otroligt rolig eftermiddag och kväll. Kommer att välja ett nytt land och laga helt (nästan) okända rätter.

En annan rolig middag var när jag lagade serbisk mat HÄR  HÄR HÄR & HÄR hittar ni dessa rätter.

 

 

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *