.RECEPT & MAT,  grillat/tillbehör,  kött,  vegetariskt

HELGRILLAD OXFILÉ MED TÄNDSTICKSPOTATIS, ROSÉPEPPAR & VANILJSSÅS, GRÄSLÖK/VITLÖKSSMÖR

Denna oxfilé åt vi på nyårsafton. Marinera den putsade oxfilén i valfri marinad ett dygn innan tillagning. Denna grillas sedan till önskvärd temperatur. Min temperaturskola finns HÄR!

Ingen fin oxe utan såser! Jag gjorde två. En klassisk gräddsås, ett gräslöksvitlökssmör samt en så himla egenkomponerad rödvinsbaserad sås. Men hjälp av svärsonen så klart! Det är han som ska ha en del av äran och det roliga med den historien är att det handlar om en liten felläsning. På dotterns 20-års middag serverade de just “den såsen”. Vaniljstång ska det vara säger svärsonen medan äldsta dottern läser receptet och säger…. Näää kanelstång står det! Sedan dess är detta en klassisk receptförbättring och just till nyår tog jag mig an denna. Dock så bytte jag ut de olika pepparsorterna, fonden så att det blev visst en helt ny sås. Barnen som smakade sa att åhhhh det smakar choklad! Tänk att det blev en chokladig oxe på nyår förra året igen! För året innan gjorde jag en kakaomarinerad!

Anns rosépeppar & vaniljsås (med inspo från Rickard)

2 msk socker
4 dl rödvin
6 dl vatten
6 msk oxfond
1 msk rosépeppar
1 st vaniljstång
2 msk smör

Smält sockret i en kastrull. Ha inte för hög temperatur, men sockret skall få en gyllene färg men passa så att det inte bränns. Slå på det röda vinet och rör sedan om så att sockret löser sig i vinet. Koka ner vinet till hälften och slå sedan på vatten och oxfonden. Lägg pepparkornen och öppna vaniljstången, du behöver inte skrapa ur fröna låt den bara ligga med i såsen. Koka sedan ned såsen långsamt och på låg temperatur. Sila av såsen innan den fått alltför trögflytande konsistens.  Precis innan serveringen rör ner smöret i såsen.

170103_29

Gräslöks/vitlökssmör

300 g smör
gräslök
1 solovitlök
salt & vitpeppar

Riv vitlök, skär gräslöken fint rör ner i smöret och smaka av med salt och peppar till en mjuk smet (spritsbar). Skopa upp i en spritspåse och spritsa rosor.Ställ in i frysen och tag fram innan servering.

170103_28

170105_1

Serverade tillsammans med tändstickspotatis. Fast potatis skurna som tändstickor, fast något större. Ugnsbakad tillsammans med massor av smör salt och peppar. Dessutom krispiga sparrisar som precis kokat upp och sedan kyls ned så att de behåller stunsen. Avskyr överkokta, sladdriga haha! Lite salt och en skvätt citron på så är man hemma.

HELGRILLAD OXFILÉ MED ROSÉPEPPAR & VANILJSSÅS, GRÄSLÖK/VITLÖKSSMÖR HELGRILLAD OXFILÉ MED TÄNDSTICKSPOTATIS, ROSÉPEPPAR & VANILJSSÅS, GRÄSLÖK/VITLÖKSSMÖR

HELGRILLAD OXFILÉ MED TÄNDSTICKSPOTATIS, ROSÉPEPPAR & VANILJSSÅS, GRÄSLÖK/VITLÖKSSMÖR

Testa denna supersmarriga rätt nu under trettonhelgen! Så gott!

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *