.RECEPT & MATköttpotatisrättersås/kryddsmör

POTATISKORGAR FILODEGSKORGAR HELSTEKT FLÄSKFILÉ & KANELSÅS

Redan onsdag! Och det är löningsvecka! Kanske vill du laga något riktig gott i helgen här kommer ett smarrigt tips.

Här kommer en rätt som jag gjorde till tonårsmiddagen. Ser fint ut med dessa filodegskorgar fyllda med en god duchesse. Inspo kommer från COOP! Inte alls svårt att göra om man har lite tid över i köket.

Filodegskorgar/Potatiskorgar

12 st

4 ark filodeg
smör till pensling

Potatismos/Duchessetoppar

1½ kg potatis
2 dl grädde
50 g smör
salt & peppar
2 äggulor

Tag fram ett ark av filodeg, pensla med smält smör och lägg på ett ark av filodeg. Mät ut 10X10 cm stora rutor.
Pensla ett bläck med formar för stora muffins. Ska du göra fler än 6 st gräddar du dessa i omgångar.
Lägg i ett fyrkant filodeg pensla med smör och lägg i ytterligare en fyrkant åt motsatt håll.

Grädda i 175 grader i ca 6 minuter, kolla om de ser klara ut och är yllenbruna, Tag ur ugn och lyft ur och låt svalna på plåt. Gör ännu en sats, samma procedur.

Skala och koka potatisen mjuka. Värm på grädde och smör och tillsätt (inte allt) i potatisen som du vispar till ett potatismos. Tillsätt äggen och smaksätt med peppar och salt. Om det blir över med gräddsmöret så spar detta till en gräddsås!

Rosé & kanelsås (rödvinsbaserad)

2 msk socker
2 dl rödvin
3 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
1 näve rosépeppar
1 tsk kanelextrakt
1 msk smör

Smält sockret i en kastrull. Ha inte för hög temperatur, men sockret skall få en gyllene färg men passa så att det inte bränns. Slå på det röda vinet och rör sedan om så att sockret löser sig i vinet. Koka ner vinet till hälften och slå sedan på vatten och oxfonden. Lägg i pepparkornen och häll i kanelextrakten. Koka sedan ned såsen långsamt och på låg temperatur. Den ska bli sirapsliknande. Precis innan serveringen rör ner smöret i såsen.

Helstekt fläskfilé

fläskfilé
salt & fempeppar krydda

Salta och peppra, bryn köttet runt omkring i hög värme så att porerna sluter sig. Salta och peppra. Ugnsstek i 200 grader.  Använd en termometer för bästa resultat. 72 grader är lagom och låt köttet vila under aluminiumfolie medan man blir klar med alla tillbehör.

Tillbehör

Smörstekta höstkantareller och lättkokta morötter

Straxt innan servering skedar du upp potatismoset i spritspåse med större tyll och spritsar i filodegskorgarna. Gratinera i ugn ca 12 minuter medan köttet vilar.

Det kommer att bli potatismos över! Spar detta, ställ in i kylen så ska ni få tips på vad ni gör med det imorgon.

Trevlig lillördagpå er!

7

Lämna gärna en kommentar!