.RECEPT & MAT,  bakning,  JULEN

Saffranskringlor & saffransknutar

Här har det bakats i helgen! Och inte bara det! Julen är uppe i villan och det är sååå mysigt! Maken och jag har sprungit runt i våra julmysplagg och pyntat och fixat den senaste veckan. Så skönt att allt är på plats så här veckan innan advent så allt är “olagligt” Haha! Men vad jag förstått så är vi inte ensamma av att njuta och “fuska” av julen redan nu! Ju äldre man blir desto fortare går dagarna och vips är ju det januari så varför inte passa på! Kallas detta för “julskam”? Nåväl! Alla får göra som man vill! Vi älskar julen här hemma och kör all in. Snö har vi fått också. Så varför inte njuta lite av allt gott som julen bringar. Om med denna ingress kommer ett recept på de mumsigaste sockersaffranskringlorna som även blir vansinnigt goda som knutar till bullar. Varsågoda och tack till Kronjäst som står för receptet! 

Saffranskringlor & saffransknutar

Ingredienser
50 g (1 pkt) jäst
250 g (2,5 dl) mjölk
200 g (4 st) ägg
250 g smör, rumstempererat
6 g (1 tsk) salt
5 g (1 tsk) bakpulver
960 g (ca 16 dl) vetemjöl
175 g (1,25 dl) sirap, vit
1 g (2 pkt) saffran

Fyllning

200 g smör, mjukt 
30 g (2 msk) vaniljsocker

Pensling

50 g smält smör

Garnering

180 g (2 dl) strösocker 

Lös jästen i mjölken, 25 °C. Tillsätt resterande ingredienser och blanda i maskin 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska kännas smidig och elastisk när den är klar. 

Låt degen vila i minst30 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred. Bred ut det rumstempererade smöret och strö på vaniljsockret på hela degen.

Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor. Sätt bullarna på plåt med papper och låt dem jäsa i ca 60 min.

Grädda kringlorna/knutarna utan att pensla dem, i mitten av ugnen i ca 6-10 minuter på 225 °C eller tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.

 

Smällt smöret och pensla de varma nygräddade kringlorna och vänd dem i strösocker. Servera och njut! 

Severa bums och njut! Gärna med en god kopp Caffè macchiato med kardemumma.
Går såklart jättebra att frysa in, men spara det sista momentet att pensla med smält smör och sockra.

   

Share Button
3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *