.RECEPT & MAT,  FAMILJ,  HÖGTIDER,  kött,  thanks giving

FYLLD AMERIKANSK UGNSSTEKT KALKON

Hello! Welcome to my kitchen! Anns kitchen!

Haha! Idag tänkte jag bjussa på ett riktigt amerikanskt recept! Kanske det mesta amerikanska av det amerikanska!
Stufft turkey! Alltså klassisk fylld kalkon!
Perfekt till THANKSGIVING som firas den fjärde torsdagen i november och det blir i år alltså den 22 november. Lite ont i hjärtat då det även är vår bortgångne hund Dizels födelsedag.

Fylld Amerikans ugnsstekt kalkon

kalkon ca 3 kg
50 g smör
5 stjälkar blekselleri
10 skivor vitt bröd
ett par lagerblad
färsk rosmarin
salt & peppar

Sås
5 dl kycklingbuljong
1 dl vetemjöl
1 dl grädde
salt och malen vitpeppar
1 tsk kinesisk soja

Börja med att fixa fyllningen. Hacka den gula löken och sellerin. Skär brödskivorna i tärningar. Fräs selleri och lök i smöret. Häll i brödtärningar, timjan, lagerblad, salt och peppar och blanda.

Gnid in kalkonen med salt och vitpeppar. Fyll den med brödblandningen. Lägg kalkonen på ett galler i en långpanna. Häll kycklingbuljongen i bottnen på långpannan. Smält smöret. Stek kalkonen i 175° ugn, ca 45 minuter per kilo. Börja med att steka ryggen, sedan sidorna och till sist ovansidan. Pensla med smält smör mellan varven. Ta ut och svep in kalkonen i folie.

Sila buljongen från långpannan. Smält smöret. Ta kastrullen av värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och späd med buljongen, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Häll i grädden. Låt puttra i 5 minuter. Sätt färg och ytterligare sälta på såsen genom att röra ner sojan.

FYLLD AMERIKANSK UGNSSTEKT KALKON

FYLLD AMERIKANSK UGNSSTEKT KALKON

FYLLD AMERIKANSK UGNSSTEKT KALKON

Till kalkonen gjorde jag hasselbackspotatis recept här!

FYLLD AMERIKANSK UGNSSTEKT KALKON

Och serverade med en enkelt tomat & löksallad, några blad maché, den goda såsen och en klick svartvinbärs gelé.

Återkommer senare med ett alternativ till kalkon som man också kan äta på Thanks giving.

 

Share Button
1

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *