.RECEPT & MAT,  godis,  JULEN,  MAT & BAK

LAKRITS & HALLONKOLA

Här kommer numera en given favorit på godisbordet till jul. Detta år kokade jag de olika lagren längre som när man kokar kola och se, vad det blev! Jättegod lakrits och hallonkola. Inte mjuk som fudge är utan härligt lite seg, dock bra segt som smälter i munnen och fastnar inte i tänderna. Receptet kommer från köket.se. Dock valde jag att sila bort alla hallonkärnor i sista sekund, därav att hallonlagret blev lägre än lakritslagret. Så tips om du vill ha en slät kola utan kärnor är att först koka upp hallonen med lite vatten och sila bort alla kärnor först.

Lakrits & hallonkola

Lakritslagret
0,5 förp turkisk peppar [à 75 g]
0,5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
25 g smör
2 msk ljus sirap
100 g mjölkchoklad
svart hushållsfärg

Hallonlagret

1,5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
25 g smör
2 msk ljus sirap
80 g hallon, färska
50 g vit choklad
röd hushållsfärg

Krossa karamellerna i en mortel. Lägg allt utom choklad och karamellfärg i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och koka tills det bubblar och blir kolalikt.

Ta av från plattan, bryt ner chokladen och rör om tills den har smält. Färga med karamellfärg och häll upp smeten i en form med bakplåtspapper, jag tog min rektangulära bakform för formfranska. Ställ kallt.

Koka hallonen med lite vatten och sila bort alla kärnor.

Koka upp grädde, socker, smör, de silade hallonen och sirap under omrörning. Låt sjuda tills det tjocknar och bubblar som en kolasmet. Rör om ofta!

Ta av från plattan, bryt ner chokladen och rör om tills den har smält. Färga med karamellfärg och häll blandningen ovanpå lakritslagret.

Låt stå kallt ett par timmar innan du skär i kuber.

LAKRITS & HALLONKOLA

LAKRITS & HALLONKOLA

LAKRITS & HALLONKOLA

Hoppas att ni gillar!

Share Button
1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *