.RECEPT & MAT,  bakning,  dessert,  glass,  mingelmat

LAKRITS & CITRONCHEESECAKE

Mums! Här kommer ett smarrigt recept på en lakrits & citroncheesecake jag gjorde till påskbuffén. Den är så god och lägger du lite extra krut på dekorationen så blir denna en hit på vårens och sommarens alla fester och sammankomster. Kanske redan som Valborgs dessert?

Lakrits & citroncheesecake

Botten
12 digestivekex
75 g smör

Fyllningar
300 g färskost, t ex Philadelphia
4 äggulor
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
¾ msk lakritsgranulat
½ dl citronsaft samt skal
3 dl vispgrädde
3 äggvitor

Lakritskolasås
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk lakritsgranulat
svart hushållsfärg

Garnering
jordgubbar eller valfria bär
penséer eller andra ätliga blommor
godis

Krossa digestivekexen och blanda samman med det smälta smöret.  Lägg smuldegen i en rund springform, (ca 20 cm i diameter med hög kant, ca 7–8 cm). Jag tog en hjärtformad. Platta till degen med baksidan och sätt in formen i frysen under tiden du gör fyllningen.

Vispa färskost, äggulor, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet tills strösockret löst sig.Dela upp smeten i två skålar, jag tog ett dl-mått så det blev jämnt fördelat. Rör ner lakritsgranulat i den ena och citronsaft och skal i den andra. Vispa grädden i en skål och äggvitorna i en annan. Vänd ner hälften av grädden i lakritsfyllningen och den andra hälften i citronfyllningen. Upprepa med den vispade äggvitan.

Häll lakritsfyllningen över digistivebottnen och häll sedan försiktigt citronfyllningen över lakritsfyllningen. Sätt tårtan i frysen i minst 6 timmar eller dagen innan servering.

För att göra lakritskolasåsen kokar du upp sirap, strösocker, grädde och lakritsgranulat. Låt koka tills såsen börjar tjockna och tillsätt ett par droppar hushållsfärg.

Vid servering tar du fram kakan minst 20 minuter så att den hinner tina lite. Ringla lite lakrits­kolasås, bär, penséer och godis.

LAKRITS & CITRONCHEESECAKE

LAKRITS & CITRONCHEESECAKE

LAKRITS & CITRONCHEESECAKE

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.