.RECEPT & MAT,  bakning

FRASIG PAJ MED SAFFRANSSTEKTA PÄRON

Här kommer receptet på den frasiga, soligt gula päronpajen jag gjorde på 1 maj.

Använder mig av världens bästa mördegsrecept! Samma som jag använde till denna äppelpaj.
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten
Nyp ihop det kalla smöret med florsocker och vetemjöl. Tillsätt ägget och vatten. Knåda inte utan för ihop smulorna varsamt. Ett tips är att jag brukar lägga den smuliga degen i en plastpåsen som jag sedan försiktigt klämmer ihop till en deg. Låt vila i kylskåp minst en halvtimme. Helst längre.
140505_7140505_4
Fyllning
Saffransstekta päron
Smör
En ask päron
1 påse saffran
ett par teskedar socker
Skala, dela och kärna ur päronen. Dela på mitten och lägg i citronvatten. Stek dem i rikligt med smör, saffran och socker tills de är mjuka. Låt svalna. Dela den kylskåpskalla mördegen i två bitar, den ena större en den andra.
Kavla ut en botten och klä in en pajdeg. Lägg i päronen Kavla ut det större degen och lägg på som lock. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.
Till sist skär du upp skåror i pajlocket.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 180 grader i ca 35 minuter tills pajen är gyllene.
140505_5
140505_3

140505_6

140505_1 140505_2

Till saligheten serverade jag en kolasås (gjord på kondenserad mjölk som kokat i tre timmar) samt en rårörd snabbt ljummade lingon.
Denna mördeg och stil på paj kommer nog bli sommarens reprisering här hemma! Tänk vad gott med rabarber & jordgubbspaj!

Share Button
 

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *