tabataintervaller,  träning

TABATAINTERVALLER

Kan man träna hemma?

Såklart!  Jag började för lite mer än ett år sedan för att stärka upp bål och som komplement till min löpträning. Jag hade nämligen en tendens att “falla ihop” vid långpannor. Jag såg duktiga Lovisa på Tv 4 som gjorde ett inslag för just Tabataintervaller och sedan dess är jag fast!

Så här ett år senare kan jag bara säga att det är det bästa jag gjort! Jag har aldrig varit mer vältränade eller så stark i kroppens som jag är nu.

Jag bestämmer mig ofta redan kvällen innan vad jag vill träna. Ibland gör jag mitt pass kvällen innan med väldigt ofta skriver jag ned passet samma morgon. Jag avskyr uppstyrda pass när man måste träna en viss sak. Det är därför jag inte tycker om gruppträning där allt redan är bestämt. Jag vill kunna anpassa min träning efter vad jag behöver träna. Så enkelt är det (för mig ;))
Jag behöver ingen PT som står och skriker på mig heller, skulle troligtvis skrika tillbaka (Jo, jag har en löpar-PT som agerar hare ibland och han vet… ;))

Så, på morgonen hoppar jag i mina träningskläder, får iväg barnen till skolan och sedan är det bara att köra!
Ofta ofta kör jag i Tabataintervallformat dvs man kör övningen i 20 sekunder, vilar i 10 sekunder och upprepar detta åtta gånger samma övning/ar.
Sedan lägger man till ett par till intervaller, minst fem tycker jag. Och detta innebär en träningstid på 20:50 min. Behöver man vila mellan intervallerna så lägg på ½-1 min
Har jag ont om tid kör jag min 5 intervaller men ofta lägger jag på och kör sju vilket blir en tid som hamnar under 30 minuter. Kan låta lite men jag lovar, kör det gärnet och vila ingenting mellan de sju intervallerna så har du fått en riktigt effektiv träning.

131024_3

Vad behöver man?
Man behöver en plan, vad man vill träna det finns massor av tips och videor ute på nätet och en av mina favoriter som har grymt bra övningar och många videoklipp är Lovisa, Lofsan. Viktigt att tänka på är att man verkligen utför övningarna på rätt sätt.
Man behöver en Tabatatimer, finns att ladda ned till smartphonen/iPhonen jag brukar ha denna när jag har kört intervaller på löpband. Ofta använder jag  denna där man kan ställa in sina egna tider och intervaller.

Utifrån av VAD du ska träna så behöver du det viktigaste träningsredskapet som är din kropp. I början behöver du inte någonting alls förutom din egna kroppsvikt!  För träning  handlar mycket om kroppskontakt och att man har koll på vad som händer när man gör en övning…  Ingen har väl undgått synen på ett gym när någon sliter och drar i vikter utan att ens veta hur man gör eller vad det tränar för muskelgrupp…

I min redskapsarsenal har jag ett gäng med hantlar med lösa vikter samt ett par dumbbells på 5 kg. En pilatesboll, ett liggunderlag, ett hopprep.
Dessutom har vi en chinbar. Och ja, vi har även en gammal situpsbänk FRÅN 90-talet som står och skräpar ;)

Vilka övningar gör man?
Återigen en plan, ett pass nedskrivet på ett papper. Vad behöver man träna? Vilka delar i kroppen behöver stärkas upp?
Jag tränar hela kroppen! Vissa dagar blir det funktionella övningar som tränar många muskelgrupper i olika kombinationer. Tex Sumo squat med axelpress. Det är en kombo av squat och axelpress med hantlar. Tränar ben, rumpa, core, axlar, armar, rygg.

På en vecka blir det ca 2-3 Tabataintervallspass och då kör jag riktade pass med core, ben eller en helkopp.
Armar/axlar kör jag inte i tabataintervaller utan i superset och triset.

Nu blev det mycket text idag. Återkommer i ett senare inlägg och tipsar om övningar som jag brukar göra och passar mig.

 

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *