.RECEPT & MAT,  bakning,  dessert,  JULEN,  MAT & BAK

ÅRESKUTOR

Här kommer ännu ett recept på en bakelse/godbit jag gjort i många år. Lika många år som äldsta dotra faktisk, 27! En riktig smarrig godbit med allt gott man kan önska sig till jul.

Åreskutor

5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g kallt smör
1 äggula
3 syrliga äpplen
malen kanel
250 g nougat
200 g hasselnötskärnor
50 g mörk choklad
florsocker att pudra över vid servering

Mixa ihop degen smör, socker, äggula och vetemjöl snabbt och låt vila en stund medan du förbereder fyllningen. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Rosta hasselnötskärnorna och lägg dem i en handduk och gnid så att skalet släpper. Skiva upp nougat.

Tag fram degen och tryck ut i mussel eller aluminumformar. Fyll på med äppelbitar, ha på kanel, lägg på en skiva nougat och tryck i hasselnötskärnorna.

Grädda i ca 25 minuter i 175 grader. Tag ur och låt svalna. Smält blockchoklad och ringla över. Vid servering pudra över florsocker.

Går utmärkt att frysa men spar då florsockret.

ÅRESKUTOR 161219_8 161219_9 161219_10 161219_15 161219_14 161219_16 161219_18 ÅRESKUTOR ÅRESKUTOR ÅRESKUTOR ÅRESKUTOR

Dessa måste ni bara testa till gottebuffén i jul! Så goda med mördeg, äppel/kanel och så nougat, nötter och choklad. Mer än tre önskningar i en ;) Servera gärna i formen det bli riktigt fint.

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *