.RECEPT & MAT,  drinkar

BELLINI MED HEMMAGJORD APRIKOSPURÉ

Jag utlovade förra veckan att komma med ett drinktips men kände att det inte var läge med det då.

Så här på den långa fredagen kommer mitt lilla bidrag till fredagsdrinken. En variant på den klassiska Italienska Bellinin, ni vet persikopuré som blandas med Prosecco. Jag gjorde min puré från grunden på torkade aprikoser!

En påse aprikoser kokade jag i vatten till de mjuknade och mixade sedan, tillsatte vatten tills konsistensen blev bra.

Sedan är det bara att lägga i aprikospuré i botten av ett champagnelass och fylla på med Prosecco. Vill man att allt blandar sig smidigt så kan man med fördel bland ihop nästan all prosecco med aprikospurén. Häll upp i champagneglas och fyll på med mer prosecco.

Prego!

 

Visste ni att beteckningen DOC (Denominazione di Origine Controllata) betyder att vinet lyder under en speciell vinlag som instiftades 1963 i Italien.

Reglerna för DOC-viner från Italien varierar beroende på vinerna som framställs. Till exempel har inte framställningen av Chianti-viner samma regler som Barolo-vinerna. Detta är nödvändigt för att garantera vinets kontinuitet och kvalitet. Det finns för ca 330 DOC-viner som produceras i Italien.

På etiketterna får vinmakarna ange de vingårdar som druvorna odlades på, men vinet får inte ha samma namn som druvorna. Skälet för detta är att det finns vissa DOC som har namn efter vindruvor.

De främsta regionerna som gör DOC-viner från Italien: Piemonte, Apulien, Campanien och Veneto.

Glad påsk önskar jag er alla fina läsare!

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *