.RECEPT & MAT,  bakning

VANILJRUTOR (VETEBRÖD) I LÅNGPANNA

Mjuk och god med smarrigt innehåll har dessa vaniljrutor som du lätt bakar i en långpanna. Fuskade till det med att fylla med köpe vaniljkräm så gick det i ett nafs! Detta klassiska recept hittade jag hos Hemmets!

Vaniljrutor (vetebröd) i långpanna

5 dl mjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
150 g smör, mjukt
10 ½–11½ dl vetemjöl
½ tsk salt

Fyllning
3–4 dl vaniljkräm, t ex marsankräm

Pensling
1 ägg

Garnering
3–3½ dl florsocker
1 liten äggvita
blå eller valfri hushållsfärg

Sätt ugnen på 200°

Värm mjölken till knappt 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker, kardemumma, smör och det mesta av mjölet. Arbeta samman till en lös och smidig deg med degkrokar. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare någon minut.

Häll upp degen i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper. Tryck försiktigt ut degen med hjälp av fuktade händer. Låt jäsa under bakduk, 30–40 min.

Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll (munstycke). Tryck ner tyllen i degen och spritsa vaniljkräm på olika ställen över hela degen.

Pensla degen med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.

Vispa samman florsocker och äggvita. Färga kristyren med några droppar hushållsfärg. Ringla kristyren över kakan när den svalnat. Skär upp i rutor.

 

VANILJRUTOR (VETEBRÖD) I LÅNGPANNA

VANILJRUTOR (VETEBRÖD) I LÅNGPANNA

Försvinnande goda! Hann inte ens fotografera dessa upplagda lite instasnyggt på fat! ;) Sväng ihop dessa godingar denna torsdag dan innan fredag och gör någon glad!

 

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *