Frösön,  RESOR & SEMESTER,  Sverige

Sommarhagen & Frösö kyrka

Innan vi lämnade Frösön så måste jag bara släpa med mig älskade maken till Sommarhagen. Vet ni vad det är? Om jag säger intåg i sommarhagen eller Frösöblomster?

Visst! Jag pratar om Wilhelm Peterson Berger  (1867-1942) vår stora svenska kompositör som gjord dessa kända verk och många fler! Visste ni att han är den största av alla svenska kompositörer utomlands?

Sommarhagen hade han som sommarbostad under många år men de sista åren bodde han här som bofast.

Sommarhagen & Frösö kyrka

Denna utsikt alltså! Så vackert.

Sommarhagen & Frösö kyrka Sommarhagen & Frösö kyrka

Sommarhagen

Huset byggdes åren 1913–1914 av östersundsbyggmästaren Anton Paulsson enligt arkitekten, den Årebördige Per Bensons ritningar. Sommarhagens interiör är målad och dekorerad av Jämtlandskonstnären Paul Jonze. Den arkitektoniska utformningen av huset är influerad av nationalromantik och jugend.

På bottenvåningen ligger den stora Musiksalen, som är genomgående i två våningar med öppna takstolar. Andra våningen utgjorde privatbostaden, med bland annat arbetsrum, bibliotek och gästrum.

Peterson-Berger bodde på Sommarhagen under somrarna 1914–1930, och därefter permanent fram till sin död 1942. Sommarhagen blev efter hans död museum, men används idag också för konserter och andra evenemang och är Frösöns kanske mest populära turistmål under sommaren. Sommarhagen förvaltas av en stiftelse, och är bevarad i stort sett i ursprungligt skick.

Frösö kyrka

Kyrkan uppfördes under 1200-talet,  det är en populär vigselkyrka och turistattraktion. Vid kyrkan ligger tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger begravd.

Sommarhagen & Frösö kyrka Sommarhagen & Frösö kyrka Sommarhagen & Frösö kyrka

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *