.RECEPT & MAT,  bakning

FOCACCIA ROSMARIN, HAVSSALT & OLIVER

Nygräddad focaccia med en krispig yta kan det bli godare? Troligtvis inte. Hittade enkla recept hos Leila och gjorde mina egna två varianter med oliver, rosmarin och havssalt från Sicilien, vad annars?

Focaccia rosmarin, havssalt & oliver
25 g färsk jäst, 1/2 pkt
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk havssalt eller flinsalt
7 dl vetemjöl
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Topping

Rosmarin som du stöter i mortel tillsammans med olivolja. Svarta kärnfria oliver samt havssalt.
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

FOCACCIA ROSMARIN, HAVSSALT & OLIVER

FOCACCIA ROSMARIN, HAVSSALT & OLIVER

FOCACCIA ROSMARIN, HAVSSALT & OLIVER

FOCACCIA ROSMARIN, HAVSSALT & OLIVER

 

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *