.RECEPT & MAT,  kött

LÅNGBAKAD FLÄSKYTTERFILÉ

Nu när våren är här! Jo det har jag bestämt så det är den! Men iaf (hahaha) då tillbringar man otroligt mycket tid ute i trädgården eller i något löpspår så då är det finemang att laga middagen i ugnen under låååång tid. Jag brukar ofta göra lika rätter i min lerkruka men just denna fläskytterfilé fick gå länge på låg värme i en ugnsfast form.

Busenkel att göra och godast utan en massa marinader och konstiga kryddor.

Långbakad fläskytterfilé

1 fläskytterfilé
salt & peppar

Gräddsås med lingon

3 dl grädde
Fonden/skyn som bildas när du baka filén. Glöm inte att hälla i lite vatten i formen så att du kan ta vara på all vätska.
2 msk lingonsylt

Långbak: Gnid in fläskytterfilén med rikligt av salt och grovmalen svartpeppar. Skjuts in i ugnen ca 125 grader i ett par  timmar.

Såsen: Tag vara på stekskyn med hjälp av att tillsätta någon dl vatten och låter saften sippra ut från köttet. Mot slutet av stektiden häll av skyn i en kastrull, tillsätt grädde, lingonsylt salt, peppar.

Köttet blir så mört att det faller samman när man skär det! Servera med den supergoda gräddsåsen, pommes och sparris med smör och lite salt.

LÅNGBAKAD FLÄSKYTTERFILÉ

LÅNGBAKAD FLÄSKYTTERFILÉ

Inte den bästa matbilden men så in i bombens gött! Testa!

 

Share Button
1

2 Comments

    • Ann

      Hej Ingela!
      Grejen med långbak är att man har en låg temperatur och bakar köttet länge! 100-125 grader i 5 timmar gör köttet mört. Har man för hög temperatur så torkar köttet istället för att behålla saftigheten. Sedan beror det på storleken på köttet också :) .

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.