altan,  HEMMA HOS,  sådd/förkultivering,  trädgård,  TRÄDGÅRD,  vår

Ledig söndag & trädgården maj 2020

Fick ett par härliga lediga timmar i helgen. Direkt efter jobbet på lördagen sprang vi vår långpanna om 20 km.

Filmtips!

Söndagen blev en dag i trädgården med regnskurar. Gjorde inte så mycket bara så härligt att äntligen börja med sådd och fix. Eftermiddag och kvällen ägnades av att äta och köra ett maraton av den nya serien “Livet efter”. Korta episoder om ca 30-40 minuter så vi hann med båda säsongerna. Så himla bra! Man skrattar hjärtligt, får en klump i bröstet och gråter en skvätt. Både jag och maken tyckte att denna var bland det bästa vi sett på länge! Allt behöver inte bara var krim, mord och gåtor.

Se den! Finns på Netflix.

Trädgårdssöndag

Bästa tipset till er som odlar hemma. Fyll en större kruka med näringsrik jord (U-jord) och full upp med såjord (P-jord) så får plantorna mer näring ju längre rötterna växter. Du slipper att skola om till större kruka också. Tänk på att inte övervattna när plantan är liten bara. Jag brukar täcka men sådd med fiberduk och låta den stå ute på vår inglasade altan där den får  mycket solljus (viktig) och varm de dagarna lyser. Jag har även en sådd utomhus med luktärtor, vallmos och grönsaker. När de har grott får jag passa dem noga för frostnätter och täcka med fiberduk.

Ledig söndag & trädgården maj 2020 Ledig söndag & trädgården maj 2020

Skyltar till frösådd

Tips! Svårt att hålla koll på vad man planterat? Gör en skylt av grillpinnar, tejp på baksidan och fäst fröpåsen. Återvinning som jag gillar. Inga fancy köpeskyltar. När jag har sått i krukor eller i trädgårdslandet skriver jag med vattenfast tuschpenna på stenar.

Ledig söndag & trädgården maj 2020

Återvinning

Murgrönor. Mammaplantan har hängt ute i snart ett helt år (köpte till sonens konfirmation, HÄR!)  Dekorerade bordet med dessa.  Sedan fick de stå i små vaser hela sommaren och en bit i på hösten då de fick stå i en va. Igår planterade jag ut dem. Krukorna har jag haft inne i många år men nu har de rostat och har lite läckande hål. bättre att de kan stå ute och blöta ned.

Perenner och annueller, gillar att blanda. Alunroten ser inte ut mycket för världen just nu men vänta får ni se.

Mild vinter och en övervintrad sommarplanta “Sommarljus”. som är helt fantastisk!

Klematisen på väg! Grönskar och blommar på fjolårsved och årsskott.

Snart är armeringsjärnet fullt av humle! Skärmar av som en grön vägg till vår altan.

Ledig söndag & trädgården maj 2020

Gamla gräslökstuvor. Vackert med mossan som jag vägrar ta bort.

Gott om småfåglar har vi och restaurangen är öppen ett tag till. Bortskämda pippar. Blåmes och Talgoxen har hittat hem hos oss i holkar och så skatfamiljen som bott i stora eken i många många år.

Klart att barbarnet ska få egna plantor.Ledig söndag & trädgården maj 2020

Älskade sockblomma i sin svavelfärgade skrud. Vacker som vårblomma med fantastisk bladverk tills frosten nyper dem.

Ormögat sprider sig villigt runt vår lilla bäck. Vi har dragit vatten upp till en vattenkanna, just nu lutar den lite för mycket men det är så fint när det rinner vatten ut till dammen. (Bra för syresättningen också).

Då vet ni läget i vår älskade oas och detta är bara en liten del. Ska fotografera lite mer sedan i rabatterna när det börjar blomma. Och som vanligt tar projekten ALDRIG slut (som tur är).

Share Button
1

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *