.RECEPT & MAT,  bakning,  JULEN,  MAT & BAK

Lussekatter med pepparkakssmak & andra bullar

Saffran och pepparkaka.

Lussebullens mjuka konsistensen och pepparkakans juliga smak tillsammans i en enda bulle, vilken dröm! Och här är den! Visserligen blev de inte så där instagramsnygga men jädrans så goda! Fluffiga mjuka och så smakrika. Får lov att baka dem en gång till och ha i lite mer jul så det blir fastare i formen. Fast å andra sidan då blir de inte så där mjuka och goa.

HÄR finns recept på de mer fasta katterna!

Deg

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst (för söta degar)
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran
14 dl vetemjöl

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
200 g riven mandelmassa
1  påse pepparkakskrydda

Pensling
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Ljumma på mjölken till fingervarmt. Lös jästen med lite av mjölken i bakmaskin. Tillsätt resten av mjölk, salt, socker och saffran som du morlat med lite av sockret.

Tillsätt smöret i kuber och mjölet växelvist, spar lite av mjölet till utbakningen. Kör i maskin i ca 10 minuter tills dagen är smidig och blank.

Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie och bakduk i ca 1 timme. Under tiden river du mandelmassa som du blandar samman med smöret.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela degen på två delar. Kavla ut degen och bred fyllning på halva sidan av degen. Rulla ihop till mitten. Vänd hela degen och bred fyllning på andra sidan och rulla ihop. Dela degen och lägg bullarna på bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10-12 minuter.

  Lussekatter med pepparkakssmak Lussekatter med pepparkakssmak

Tips på fler bullar med saffran som baskrydda:

SAFFRANSBULLAR

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA OCH SYLTAD INGEFÄRA

SAFFRANSBULLAR MED VANILJSMÖRKRÄM

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA & VIT CHOKLADTOPPING

SAFFRANSBULLAR MED VANILJ

SAFFRANSBULLAR MED VIT CHOKLAD & CHOKLAD/HONUNG

SAFFRANSBULLAR MED MANDELSMASSA, ROSTAD SESAMFRÖ & FLAGAD MANDEL

SAFFRANS RIMBOBULLAR

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.