.RECEPT & MAT,  bakning,  JULEN,  MAT & BAK

Schackrutor med saffran & pepparkakssmak

Trots att jag bakar och bakar så är frysen nästan alltid tom på fikabröd! Nästan alltså! Just nu har jag ett par saffransmazariner som skramlar runt i en gammal godisburk och en påse saffransbullar med mandelmassa kvar. Bästa kvittot enligt mig med en bakglad familj. Fast häromdagen tog jag sats och bakade saffranscookies och två sorters satser av  schackrutor med fyra smaker. Den klassiska kakao och vanilj  och så denna som jag kom på. Letade på webben om någon annan har hittat på denna combo redan och det gjorde jag inte. Så varsågoda här kommer Anns juliga schackrutor.

Schackrutor med saffran & pepparkakssmak

125 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 påse saffran
1 msk pepparkakskrydda

Blanda samman smör och strösocker snabbt och tillsätt vetemjöl. Dela degen på två lika stora delar. Väg om du är osäker. Blande i saffran i ena degen och pepparkakskrydda i den andra.

Rulla ut till två korvar, dela på mitten och rulla ut till två rullar per deg. Lägg samman rullarna varannan färg. (se bild nedan). Försök forma rullarna lite fyrkantiga genom att trycka lätt på dem. Vira in i plast och låt vila i kylen i minst 30 minuter helst längre.

Vid utbakning ta bort plasten, skär i smala delar ½ cm och lägg på bakplåtsklädd plåt.

Grädda i 200 grader i ca 8-10 minuter. Låt svalna på plåten. Går jättebra att rysa in (om man hinner) dessa blev snabbt favoriten här hemma.

Schackrutor med saffran & pepparkakssmak Schackrutor med saffran & pepparkakssmak Schackrutor med saffran & pepparkakssmak Schackrutor med saffran & pepparkakssmak Schackrutor med saffran & pepparkakssmak

Är inne i en bakvåg just nu och alltid på jakt efter något nytt roligt utländsk recept. Hittade ett och dessa ska naturligtvis bakas under de kommande dagarna! En stor favorit är de klassiska Amerikanska vanilj kakorna (ni vet de som finns med i varje julfilm) recept på dessa hittar du HÄR!

Trevlig fredag på er! Hoppar nog babblet idag! Har bara varit inne i min valpbebisbubbla denna första vecka som vi haft vår Kerberoz! Han har ett eget Instakonto om ni vill kika in och följa: kerberoz_irishwolfhound.

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *