.RECEPT & MAT,  tillbehör

KRONÄRTSKOCKA SKOLA

Kronärtskocka så gott!

Kronärtskocka  (Cynara cardunculus) Är en tistelliknande växt. Det är just blomknopparna man skördar innan blomning.
Brukar koka upp i saltat vatten och sedan avnjuta blad och botten genom att doppa i skirat smör  och med några korn havssalt och några droppar citron, Nomnom!
Koktiden varierar beroendes på hur stor kronärtskockan är. Medelstora kokas i ca 35 minuter. Men koktiden hamnar någonstans mellan 20-50 minuter beroendes på storleken.

Börja med att skölja kronärtskockan och ta av de nedersta bladen. På vissa kan det finnas taggar på stjälken dessa kan du också plocka bort. Koka sedan i saltat vatten tills kronärtskockan är klar den ändrar färg och bladen blir lätta att dra.

Så här äter du en kronärtskocka
Du drar av bladen (holkfjällen) och doppar i smöret och äter det yttersta som som har varit in mot kockan. När alla blad är borttagna så har du den härligt goda kronärtskockans botten som du först tar bort “skägget” ifrån och sedan avnjuter med smör, citron och lite salt om man vill.

KRONÄRTSKOCKA SKOLA

KRONÄRTSKOCKA SKOLA

Kronärtskockor kan man även lägga in, ni vet! Går att köpa på burk och tillsammans med olja och kryddor perfekt som tapas eller på buffén. Och mest kända är väl den på pizza quattro stagioni!

Koka lite skockor och njut! Ett perfekt ta det lugnt innan maten pill!

Share Button
4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *